Vandaag bijna geen Tikal - Reisverslag uit Tikal, Guatemala van Danny en Esmé Nieuwdorp/Ras - WaarBenJij.nu Vandaag bijna geen Tikal - Reisverslag uit Tikal, Guatemala van Danny en Esmé Nieuwdorp/Ras - WaarBenJij.nu

Vandaag bijna geen Tikal

Door: Danny en Esmé

Blijf op de hoogte en volg Danny en Esmé

24 November 2011 | Guatemala, Tikal

Vanmorgen verschrikkelijk vroeg op gestaan want de wekker ging al om 4.30!
Want om 5.00 werden we opgehaald om naar Tikal te gaan.
Tikal schijn je het beste zo vroeg mogelijk te kunnen bezoeken om de horde toeristen en de warmte voor te zijn.
Ook is dan de kans groter om dieren te zien die daar leven.

Tikal mogelijk de indrukwekkendste van alle maya-opgravingen, torent hoog boven het regenwoud uit.
De ruïnes, op 68km van Flores, worden gedomineerd door 5 enorme tempels: steil aflopende kalkstenen piramides die maar liefst 60 meter boven het oerwoud uittorenen. Daar om heen staan letterlijk duizenden andere bouwsels, velen nog half begraven onder reusachtige wortels of verstopt onder aardhopen.
Het is een beschermd gebied van zo'n 576km2.
Er schijnen honderden diersoorten voor te komen waaronder brulapen, spinapen, toekans en parkieten.
in 1695 stuitte een verdwaalde priester op verscheidene oude bouwwerken maar het koloniaal bestuur had geen belangstelling hiervoor en in de daaropvolgende 150 jaar waren de ruïnes over geleverd aan de jungle.
In 1848 werden ze herontdekt door een regeringsexpeditie.
Later in de 19e eeuwwerden ze door een zwitserse wetenschapperbezocht.
In 1881 nam een engelse archeoloog de eerste foto's die aantonen dat de belangr5ijkste tempels overwoekerd waren door tropische vegitatie.
Tot 1951 kon de vindplaats hooguit en met veel moeite te paard worden bereikt.
In 1956 werd het gigantische karwei van opgravingen en herstel gestart en het belangrijkste deel van het werk werd rond 1984 afgerond, maar duizenden kleinere bouwsels liggen nog verborgen onder boomwortels en steenbrokken.

Alle waarschuwingen niet in de wind geslagen hebben we veilig onze bankpassen, paspoorten en het grootste deel van ons geld hier in de kluis gedaan.
Danny zou het hoognodige geld in zijn portomonee houden.

Na 1,5 uur rijden kwamen we tegen 6.30 aan.
We kregen de mogelijkheid een ontbijt te nemen voordat we naar binnen zouden gaan.
Toen ik (Esmé) dat ontbijt af wilde rekenen kwam ik er achter dat Danny wel erg weinig geld bij zich had.
Wat bleek Danny had de 50 voor 500 aangezien!!!
En het entree is dus 150 Quetzal pp maar we hadden dus maar totaal 120 Quetzal bij ons!!
En al onze bankpassen lagen in het hotel!
Gelukkig bleek Danny toch zijn Visakaart nog bij zich te hebben en gingen we vol moed naar de ingang.
Daar bleek dat ze alleen contact accepteren!!
De moed zonk ons in de schoenen maar we hadden nog hoop geld op te mogen nemen in het restaurant waar we hadden ontbeten.
Daar aangekomen bleek dit inderdaad het geval te zijn mits we ons konden legitimeten.
Oef jullie raden het al we hebben niks bij ons want alles lag veilig in de kluis in het hotel.
Na veel kletsen en zielige blikken en de aanwezigheid van een zorgverzekeringspasje mochten we dan toch het geld opnemen.
Maar nu we eindelijk dachten dat het rond was bleek dat deze kaart geblokkeerd was!! Danny gebruikt deze kaart zelden tot nooit en wist dit dus niet.
Gelukkig na telefonisch contact met Visa werd het probleem opgelost en konden we eindelijk het geld krijgen en de entreetickets kopen!!
Welliswaar na veel stress en met een uur vertraging.

We hebben tijdens onze wandeling door de jungle prachtige foto's gemaakt en hebben neusbeertjes gezien.
Het is moeilijk een keuze te maken wat we jullie hier al willen laten zien dus veel foto's dit keer.
Omdat we eigenlijk de hele tijd alleen hebben gelopen was er dus veel stilte om ons heen wat weer het voordeel gaf dat we ook spinapen hebben gezien.
Ze slingerden boven ons in de bomen, wij zijn gaan zitten op een boomstronk en hebben redelijk wat goede foto's van ze kunnen maken.
Ook hebben we veel brulapen gehoord maar helaas niet gezien.

Omstreeks 12.00 zijn we weer richting ons busje gelopen daar het al aardig warm begon te worden.
Om 12.3o vertrokken we weer met een volle bus richting Flores.
Helaas kregen we dit keer tot 2x toe een lekke band!
Om 14.00 waren we terug, hebben we onze was opgehaald en heerlijk geluncht bij het zwembad.
Daarna een frisse duik genomen en nog genoten van de zon met een smoothie.
We hebben vast weer onze rugzak gepakt want helaas is het morgen weer vroeg op staan.
We worden om 5.00 opgehaald om weer richting Mexico te vertrekken.
Dus ons avontuur in Guatemala zit er dan op.

En euhh nee Bea en eigenlijk voor iedereen die denk dat wij een druk programma hebben, het is echt niet vermoeiend of een te vol programma.
We hebben nog genoeg tijd om lekker te niksen en hadden na 1,5 week allebei al een boek uit gelezen!

Liefs en tot schrijfs van ons.

• 25 November 2011 - 06:21

Ingrid:

Wat een geweldige vakantie en mooie en leuke foto's. Leuk om jullie zo te volgen. Geniet er lekker van . Kus ingrid

• 25 November 2011 - 08:06

Ton De Vries:

Hoi Danny & Esmé! Leuk om jullie verslag te lezen, ik hou momenteel alle reisverslagen goed in de gaten omdat ik zelf ook met een groep naar Guatemala ga eind dit jaar. Vanwege slechte berichten in Nland maken we ons wel een beetje zorgen om de veiligheid, met name in het El Petén gebied, mijn vraag dan ook hoe jullie dit hebben ervaren? hebben jullie je onveilig gevoeld of valt het erg mee? Met vriendelijke groet, Ton de Vries (ton.devries@gmail.com)

• 25 November 2011 - 11:12

Wendy:

Je gaat toch met een brulaap op vakantie? Hoef je ze toch niet op te zoeken???

• 25 November 2011 - 12:17

Kapelle:

eindelijk wat meer fotoos.prachtig en wat veel hopen met stenen!!!! Geniet er nog even van het is bijna over.Groetjes ui Kapelle

• 25 November 2011 - 14:01

Bea.:

Geniet er nog van.
    wanneer komen jullie weer terug?
    Jullie hebben toch nog een week tegaan?Nog een fijne week met elkaar.Groeten uit Heteren.

• 27 November 2011 - 14:14

Anouk:

Eindelijk een foto van danny in het zwembad! Nu mogen jullie wel weer naar huis komen ;-) XX