Onze 1e dag actief
Door: Danny en Esmé
Blijf op de hoogte en volg Danny en Esmé
12 November 2011 | Mexico, Mexico-stad
Beetje rustig aam gerommeld en om 7.00 aan het ontbijt gegaan.
Ons hotel heeft een restauarant met een prachtig dakterras wat uitkijkt op de zocalo.
We beginnen de eerste dag van onze rondreis in “Ciudad de Mexico”, de officiële naam van Mexico City. Het is één van de grootste metropolen ter wereld met ruim 22 miljoen inwoners. We maken kleine een wandeling door het oude centrum. Vervolgens gaan we naar de grootste tempels van heel Latijns- Amerika, in Teotihuacan. Een lange, maar interessante dag wacht ons dus nog.
Omdat we rond 9.30 worden opgehaald voor de excursie besluiten we het oude centrum in te duiken. Er wordt niet gebedeld en we krijgen hier niet steeds weer te maken met verkopers die continue om je heen lopen te leuren met hun artikelen. Het stadscentrum ligt er netjes verzorgd bij. Geen rotzooi zoals je zou verwachten in zo’n grote stad. Maar het is ook nog vroeg!
Mexico- stad ligt in het dal van Mexico; het feit dat het dal omringd is door bergen, is de reden dat de smog blijft hangen in Mexico- stad. De stad werd in 1325 als "Tenochtitlan" door de Azteken op een eiland in het Texcoco-meer gesticht. Dit meer is in de latere historie ingedamd en drooggelegd. Volgens de legende trokken de Azteken door het land tot zij de voorspelling van hun priesters uit zagen komen.
Dezen hadden gezegd dat zij zich moesten vestigen op de plaats waar zij een arend op een cactus met een slang zagen vechten. Deze scène is ook afgebeeld op de vlag van Mexico.
We bezoeken als eerste de Zócalo, oftewel de “Plaza de la Constitution”. Het is nog vroeg, dus er zijn nog niet echt veel mensen op het plein en het is nog niet warm. Het is het een na grootste plein ter wereld (na het Plein van de Hemelse Vrede). Afmeting: 240 x 240 m.
We wandelen verder en komen aan op de plek waar ooit het paleis stond van de laatste Aztekenheerser Montezuma II. Daar staat nu de grootste kerk van het westelijk halfrond: “Cathedral Metropolitana”. De kathedraal is 130 m lang, 58 meter breed en 55 meter hoog en staat al jaren in de steigers. Al sinds de bouw, op de fundamenten van het Azteken paleis, begonnen de verzakkingen, maar pas na de grote aardbeving van eind 1986 was het instortingsgevaar zo groot dat een grootscheepse renovatie nodig was. De 14 zij- altaren zijn indrukwekkend. Prachtig is ook het altaar van de "Drie Koningen".
Vlak achter de kerk is in 1978 een gedeelte van de tempel van Tenochtitlán blootgelegd; de “Templo Major”. De Spaanse legeraanvoerder Hernán Cortés had wel gezegd: ‘Er zal geen één steen op de ander blijven staan!’, maar toch is er nog een flink gedeelte bewaard gebleven. Vlakbij is een grote maquette geplaatst waarop te zien is hoe Mexico City eruit moet hebben gezien, vóór de Spanjaarden kwamen.
Het is ondertussen tijd geworden om weer naar het hotel te gaan want we worden zo opgehaald voor ons uitstapje naar de grootste tempels van heel Latijns- Amerika, “San Juan Teotihuacan”. ( Circa 50 km ten noordoosten van Mexico City). Teotihuacán betekent in het Natuatl's (de oorspronkelijke taal): "de stad waar mensen goden worden". Teotihuacán is in de tweede eeuw voor Christus gebouwd.
De Tolteekse inwoners handelden daar in obsidiaan, een zwart vulkanisch gesteente waarvan met name gereedschappen zoals messen, pijlpunten en andere wapens, (vanwege de scherpe snijkanten),maar ook sieraden en zelfs spiegels werden gemaakt. Het gesteente verkleurd prachtig in een goudkleur als je het draait in het het zonlicht. De stad heeft van ongeveer 150 voor Chr. tot 700 na Chr. bestaan en had op haar hoogtepunt zo'n 200.000 inwoners. Quetzalcóatl, bekend als de Gevederde Slang, was hun belangrijkste godheid. Na 650 viel de stad ten prooi aan sociale onrusten. Volgens onze gids Benjamin is het echter niet zeker of dit wel de echte reden was.
Pas in 1889 ontdekte een Mexicaanse archeoloog Teotihuacan.
We gaan naar het eind van de Dodenweg naar de twee grootste piramides van het Amerikaanse vasteland; de piramide van de zon van 65 meter hoog en de piramide van de maan met een hoogte van 42 meter. De piramides kunnen beklommen worden.
Eerst hebben we de tempel van de maan beklommen en daarna al onze moed bij elkaar verzamelt om de tempel van de zon met zijn 65 meter en 244 treden te beklimmen.
Oh wat waren we weer trots op ons zelf;-)
Het wordt duidelijk waarom de Mexicanen hier een siësta houden; in de middag kun je het beste zo weinig mogelijk ondernemen vanwege de warmte.
In de ochtend was het best fris maar in de middag kwam de zon toch behoorlijk op!
Nadat we hier alles hadden bekeken en de nodige souveniers hebben ingeslagen hebben we heerlijk gegeten in een vanzelfsprekend mexicaans restaurant.
Daarna zijn we naar het bijzondere Basilica de Guadalupe gegaan, hét heiligdom van Mexico, thuishaven van de beschermheilige van Mexico, de maagd van Guadalupe. De basiliek is zeker een architectonisch meesterwerk maar het is ook erg bijzonder te zien hoe de mexicanen hun geloof beleiden.
Toen we terug kwamen bij het hotel was het al weer 18.00 en zit onze eerste dag er weer op. Het centrum is nog één grote drukte en we zijn er nog niet over uit of we de stad nog in gaan.
Eigenlijk hebben we best last van de jetlag en zijn we erg moe.
Maar 18.30 is toch echt te vroeg om te gaan slapen pfff.Morgenvroeg wel weer optijd opstaan want morgen gaan we met de bus naar Oaxaca, een rit van 6,5 uur.
word vervolgt....
12 November 2011 - 13:22
Joost En Anouk:
Lieverds! Dat klinkt allemaal erg leuk en de foto's zien er ook uit alsof jullie het naar je zin hebben!!
Succes met de busrit.
Oh Bart gaat heel goed, hij heeft gisteren stof gezogen, gestofzuigd of hoe je dat ook zegt en ik heb hem wat mails laten versturen. Vandaag gaat hij mijn haar fohnen, vind ik eigenlijk wel zo makkelijk. Vanaf maandag gaat hij de hokken en stallen bij Wendy uitmesten. Dus hij zorgt goed voor ons, bedankt! XX -
12 November 2011 - 13:49
Rien:
3n goeie vlucht gehad ,zo te zien is het er niet warm (9 graden ???) tot lees -
12 November 2011 - 14:31
Bea Rn Papa:
wat een verslag zeg daar moet ik wel even!! voor gaan zitten.
fijn dat jullie het naar je zin hebben .
groetjes en tot ziens maar weer
Papa -
12 November 2011 - 14:52
Dianne:
Hoi liefjes,
wow, dit ziet er al indrukwekkend uit.. (de tempel van de zon he!). Jullie ook in vakantiestemming.
Ik ga jullie lekker volgen, scheelt als jullie terug zijn alle verhalen hahahaha.
Have fun.
xxxx Dianne (en Thièrry maar die is nu aan het werk en weet niet dat ik dit stukje schrijf)